Ostoskori

DinoDeck-säännöt

Voit ladata ja tulostaa pelin mukana tulevat säännöt tästä (FI / SV / EN)

Yleiset säännöt

Ennen peliä päätetään, pelataanko korttien symboleilla vai lukuarvoilla pelaajien iän ja taitotason mukaan. Kierroksen aloittaa nuorin pelaaja. Vertailutilanteessa suurin luku tai symbolien määrä voittaa kaikkien muiden pelaajien kortit. Kierroksen voittaja saa kortit itselleen, ja voitetut kortit laitetaan voittopakkaan kuvapuoli ylöspäin.

Kierroksen voittaja jatkaa aloittamalla seuraavan kierroksen.  Asteroid-, Volcano-, ja Earthquake-erikoiskortit voittavat muut kortit aina automaattisesti.

Tasatilanteessa ominaisuuksia vertaillaan ylhäältä alaspäin: jos esim. pituus on tasan, verrataan painoa. Jos nopeus on tasan, verrataan pituutta. Jos parhaat vertailtavat kortit ovat tasavahvoja, kaikki pelaajat saavat kortit itselleen. 

Pelin loppu

Kun kaikki kortit on pelattu, verrataan voitettujen korttien määrää joko laskemalla kortit tai vertaamalla pelaajien korttipinojen korkeutta. Voittaja on se, joka on onnistunut keräämään itselleen eniten kortteja.

Yhden kortin peli (4–5-vuotiaat)

Kortit jaetaan tasan kuvapuoli alaspäin pelaajien kesken. Kortteja ei katsota eikä oteta käteen. Nuorin pelaaja aloittaa ottamalla omasta pakastaan päällimmäisen kortin ja asettaa sen pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Sitten hän päättää, pelaako pituutta, painoa vai nopeutta. Muut pelaajat ottavat korttipinoistaan päällimmäisen kortin ja vertaavat symbolien lukumäärää keskenään. Kierroksen voittaja jatkaa aloittamalla seuraavan kierroksen.

Monen kortin peli (5+ -vuotiaat)

Kortteja jaetaan 3–10 kpl jokaiselle pelaajalle. Kortit pelataan kädestä yksitellen, minkä jälkeen pelaajille jaetaan uudet kortit niin kauan, kuin kortteja riittää pakassa. 

Aloittava pelaaja laittaa valitsemansa kortin pöydälle kuvapuoli alaspäin ja kertoo mitä ominaisuutta verrataan. Muut pelaajat valitsevat korttinsa ja asettavat samoin kortin kuvapuoli alaspäin. Kortit avataan yhtä aikaa.

Klaanipeli (7+ -vuotiaat) vain lukuarvoilla

Jokaiselle pelaajalle jaetaan neljä korttia. Pelaajat voivat aloittaa tai vastata aloitukseen pelaamalla useamman kortin kerrallaan, mikäli otukset kuuluvat samaan klaaniin eli väriryhmään. Klaanittomat kortit ovat dimetrodon ja erikoiskortit. Kortit ilman klaanitunnusta pelataan yksi kerrallaan.

Pelissä pelaajat asettavat pelattavat korttinsa pöytään pelaaja kerrallaan myötäpäivään, ja lopuksi ne avataan yhtä aikaa.
Klaanipelissä korttien ominaisuuksien lukuarvot lasketaan yhteen, esim. kahden kortin nopeus 40 km/h + 45 km/h = 85 km /h. Kierros voitetaan korkeimmalla lukuarvolla tai lukuarvojen summalla.

Pakasta nostetaan kortteja siten, että pelaajilla on koko ajan neljä korttia kädessä niin kauan, kuin kortteja riittää. Ensimmäisenä kortteja nostaa edellisen kierroksen aloittaja, ja myötäpäivään seuraava pelaaja jatkaa. Kierroksen viimeisen käden voittaja voittaa myös toisen pelaajan loput kortit, mikäli niitä jää yli.

Vinkkejä 

Taktisimmillaan monen kortin peli ja klaanipeli ovat kaksinpeleinä! Vähentämällä erikoiskorttien määrää peleistä saa hieman taktisempia. 

fi